The motorcycle diaries - Reisverslag uit Vientiane, Laos van doortjejesse - WaarBenJij.nu The motorcycle diaries - Reisverslag uit Vientiane, Laos van doortjejesse - WaarBenJij.nu

The motorcycle diaries

Door: Jesse

Blijf op de hoogte en volg

23 Januari 2007 | Laos, Vientiane

21 jan. Vroeg opgestaan, een 100cc scooter gehuurd van het guesthouse. De omgeving moest prachtig zijn en ons doel was een grote indrukwekkende grot, waar we van gehoord hadden van andere backpackers. Toen we ongeveer een half uur onderweg waren kwamen we Dennis en Katja weer tegen. Zij hadden ook een scooter gehuurd, alleen de oliepeildop was eraf gevlogen (zatgeen schroefdraad meer op!) en alles zat onder de (hete) olie! Gelukkig geen persoonlijke schade en dus werd de reis gezamenlijk vervolgd, nadat de scooter provosorisch gerepareerd was met een tie-wrap die wij toevallig meehadden om onze bagage vast te snoeren. Het eerste deel van de route was een goede doch saaie asfaltweg, maar daarna kwam er een prachtig stuk, we reden tussen grillig gevormde rotspartijen door, terwijl de asfaltweg overging in onverhard. Het uitzicht leek wel op dat inde film "The Motorcycle Diaries" over Che Guevarra. Ze waren hier op een groot aantal plekken bezig met de weg, hier was het modderig en glad. Andere stukken bestonden uit giga-kuilen en mul zand. Best gevaarlijk, zeker omdat we geen helmen hadden kunnen huren. Maar wees gerust pa's&ma's: het feit dat we dit typen betekent dat we het gered hebben! ;-) Na een rit van ongeveer 200 km (lang!!! i.v.m. de conditie van de weg), onder een dikke laag stof en met een houten kont kwamen we eindelijk aan op plaats van bestemming: Kong Lo. Dit is een middelgroot primitief dorpje langs een rivier. Deze rivier stroomt door de grot die wij wilden bezoeken. Na 10 dollar lichter geworden te zijn, werden we met 2 gemotoriseerde boten door de grot gevaren. Af en toe moesten we uitstappen en een stukje lopen omdat het water zo laag stond. De grot was fantastisch mooi en groot! Soms wel 100m breed en even hoog. Op een gegeven moment stopten we en klommen we een stuk omhoog langs de kant, waar we een heel mooie druipsteengrot bezichtigden. De gids sloeg met zijn hand op sommige stalagmieten (of waren het nou de -tieten???), waarna er de klank van een kerkorgel door de grot galmde: heel apart! Het duurde ongveer een uur voor we aan de andere kant van de grot waren, waar we wat dronken. We wilden alleen weer snel terug omdat we misschien nog een stuk terug wilden rijden voor het donker werd. Toen we echter weer terug waren, was het al bijna zes uur, dus wij besloten te blijven overnachten in het dorp (het wordt donker om ong 18.30u). De andere 2 Nederlanders zijn nog wel 1,5 uur teruggereden naar een nabijgelegen dorp, waar de verharde weg weer begon. Toen we vroegen om een slaapplek kregen we een hoekje van een huis toegewezen waar alleen rieten matten lagen. Of we daar wilden slapen...? Vertwijfeld toch maar ja gezegd, waarna breed lachend aankwamen lopen met heerlijke zachte matrassen, dekens, kussens en een muskietennet! Gelukkig, onze nachtrust was gered! :-) Na het heerlijke eten (noedels en rijst) werden we meegenomen naar een algemene hut waar nog meer "falang" (buitenlanders) waren. Wat wel cool was: wij waren de enigen op de scooter! Hier werd een ceremonie gehouden om ons te verwelkomen, met eten, zelfgestookte whiskey (lao lao) en vriendschapsbandjes. Nog een tijdje zitten kletsen met een australisch gezin(!) en daarna vroeg gaan slapen. Wat een dag!

22 jan. Na gewekt te zijn door de hanen, ontbeten te hebben met de restjes van het eten van de avond ervoor, weer op de scooter gestapt richting Tha Khaek (zelfde weg terug). onderweg nog in Na Hin gestopt om op zoek te gaan naar een waterval, maar die hebben we uiteindelijk niet gevonden. Erg leuk was dat toen we een stop maakten ergens in de middle of nowhere er een kalfje bij zijn Yakmoeder ging drinken. Kodak-momentje!

O ja, voor foto's zie:

Teruggekomen in Tha Khaek gewisseld van guesthouse, omdat de eerste echt duur en slecht was en ons erg magertjes ingelicht had over de staat van de wegen, terwijl dat toch echt hun verantwoordelijkheid was i.v.m. het feit dat zij de scooters verhuurden. Het bleek zelfs dat 2 andere gasten uit Ecuador een ongeluk hadden gehad met hun scooter. Wij even blij dat we heelhuids terug waren gekomen!

23 jan. Niks bijzonders, behalve de lange busrit naar Pakse. Relaxed guesthouse uitegezocht en lekker uit eten geweest met Katja en Dennis.

• 24 Januari 2007 - 09:35

Simone:

Wat tof om te lezen allemaal, ik geniet hier stiekem een beetje met jullie mee vanuit mijn kantoor-hokje-met-druil-uitzicht.
    Storm is allemaal gelukt in het Enschedese, nu begint het voorzichtigjes te sneeuwen... Ik wens jullie nog veel moois onderweg, groetjes Simone

• 24 Januari 2007 - 10:05

Petra:

Wat een geweldige foto's elke keer, moet toch ook maar es gaan sparen voor zoiets, het lijkt me de moeite 100% waard! xx

• 24 Januari 2007 - 11:48

Anke:

Ik heb weer met veel plezier jullie berichten gevolgd.vooral de tocht door de grotten lijkt me prachtig! (Wybo leerde mij dat de stalactieten de hangende zijn!!!)Ik hoop dat Doortje weer snel oké is!! Dezelfde ongein heerst hier ook, maar 't lijkt me te ver weg, om verband te zoeken. In ieder geval alle goeds en heel veel liefs van Anke

• 28 Januari 2007 - 13:09

Yolbert:

fantastisch jullie verslagen te lezen en zo een beetje mee te beleven wat er op jullie weg en pad komt.