Saa bai dieeeee!!!!
Door: Jesse en Doortje
10 Januari 2007 | Laos, Luang Prabang
Sabaidieeeee!!! (Hallo, wordt overal door alle kinderen naar je geroepen met een uiterst schattige glimlach!)We rijden Laos binnen: wat een rust vergleken met China! Het landschap is veel ruiger en onbewerkter. De eeuwige rijstvelden die je in China ziet zijn omgewisseld voor bossen, heuvels en hier en daar een primitief dorpje.
Bij aankomst in Luang Nam Tha lekker een douche genomen en gelunched met de Schotten. Verder niet zoveel meer gedaan, op internet de vorige fotosessie geupload...
6 jan.
Fietsen gehuurd en getourd door de omgeving. We fietsen door hele authentieke dorpjes: het leek soms wel even alsof we in de prehistorie waren beland. Alle huizen van bamboe. alle velden met de hand bewerkt. Het leven speelt zich vooral af rond de rivier. Halverwege kreeg ik (door) een lekke band, dus naar het dichtstbijzijnde dorpje gelopen en daar heeft een vriendelijke jongen de band geplakt. het leven van deze familie bestond voornamelijk uit relaxen...moeder hield het kind op schoot, de dochters speelden met hun kleine zusje, vader stookte een vuurtje en zoonlief plakte onze band... wat een heerlijk leven.
7 jan.
's Ochtends vroeg op om de bus te pakken naar Udomxai. We hadden van te voren een kaartje gekocht, maar we waren nog net op tijd in de bus om een stoel te bemachtigen (anders was het een krukje in het gangpad). Hier geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, ook al heb je al een kaartje met een stoelnummer erop....
In Udomxai moesten we overstappen naar op een bus naar Pakmong, maar die ging pas over een paar uur. (en dan zouden we ook daar weer over moeten stappen op een bus naar onze eindbestemming Nong Khiaw). Gelukkig waren we met ongeveer tien toeristen (die naar dezelfde bestemming wilden) dus werd er (op aanvraag) een extra directe bus naar Nong Khiaw geregeld. Het was een prachtige tocht. Het was een soort pickup truck met bankjes in de achterbak. Jesse zat in de achterbak en ik zat comfotabel in de auto zelf.
In Nong Khiaw huurden we een bamboe hut en keken we naar de prachtige zonsondergang. Daarna met twee andere nederlanders, een francaise en een Tjech avond gegeten en vervolgens bij de Tjech bier op zijn veranda gedronken met uitzicht over de rivier. Geweldig!
8 jan.
Vroeg gewekt door de hanen van de buren. Een ijskoude douche genomen (geen warm water) en een wandeling gemaakt naar nabij gelegen grotten. In deze grotten schuilden ongeveer 30 mensen (gedurende drie jaar) ten tijde van de 2e indochina war. best wel indrukwekkend. De rest van de dag wat gerelaxed bij onze bamboehut en in een cafeetje gezeten. 's avonds wederom bij de tjech bier gedronken op zijn veranda.
Foto's van bovenstaande:
9 jan.
we wilden met de boot naar Luang Prabang, maar toen we bij de bootvertrek aankwamen bleek dat er onvoldoende mensen waren om de boot te laten varen. we moesten dus wachten op (eventueel meer mensen). Uiteindelijk kwamen we twee mensen tekort, maar we besloten allemaal wat meer te betalen om toch de tocht te kunnen maken. Het was echt fantastisch. Mooie rotsen in het water en we passeerden allemaal kleine dorpjes langs het water. Vissers die op traditionele wijze vissen op de Mekong, jongetjes die voetballen op de oever van de rivier, etc.
Aan het eind van de middag kwamen we aan in Luang Prabang. Het is hier echt fantastisch. Net een groot dorp. Weinig verkeer, heerlijk (en goedkoop)eten op de nachtmarkt, een prima hotelkamer, prachtige tempels, een zeer relaxte sfeer...Het kan niet op.
10 jan.
Vandaag naar de Xieng Thong tempel geweest: prachtig! Het is trouwens schitterend weer (strak blauwe lucht, 25 graden?), wat ons nog relaxter maakt dan de rust die deze plaats al met zich meebrengt. Vervolgens naar het koninklijk paleis geweest, wat nu een museum is. Mooi, maar niet overweldigend. Daarna hebben we een wandeling door een heel rustig deel van de stad gemaakt (bijna geen toeristen). Hier een schooltje gadegeslagen wat uitging. De kinderen met sjaaltje om, zingend en respectvol groetend naar de leraren. Daarna weer heerlijk vis en veel groenten gegeten op de night food market. Zojuist hebben we gereserveerd voor morgen in een schattig cinemaatje, waar je voor 2 dollar p.p. een hokje afhuurt met zachte kussens om een dvd'tje te kijken. Verder hebben we bericht dat ons geld van 2 mislukte pinacties in China terug hebben. We hebben dit gelijk gevierd met een (voor hier heel dure) fles wijn in een hippe bar. Lekker in de lederen kussens weggezakt bij kaarslicht die paupertoeristen gadeslaan...
Foto's van Luang Prabang (deze zal ik later weer updaten):
11 jan. Vandaag naar een waterval geweest ong. 35 km van Luang Prabang. Het was werkelijk boven verwachting hoe mooi het was (blauw water!!!) en het aantal andere toeristen viel heel erg mee. In sommige van de bassins kon je zwemmen, wat we dan ook gedaan hebben. Erg koud, maar heerlijk verfrissend! Vanavond gaan we lekker een dvd'tje kijken in de eerder genoemde "cinema".
12 jan. Uitgeslapen en naar Phou Si geweest, een heuvel met uitzicht over de stad en een paar tempeltjes. Verder relaxed aan gedaan, naar wat winkeltjes geweest, etc. Daarnaast voor de volgende dag de bus geboekt naar Phonsavanh, waar er verschillende vlaktes zijn met daarop grote, ondefinieerbare stenen kruiken (waarover later meer).
13 jan. We zouden 's ochtendsvroeg de bus pakken naar Phonsavanh, maar omdat ik (Jesse) me niet lekker voelde, dit 1 dag verzet. Daarom lekker de hele dag bij een zwembad gehangen en 's avonds lekker gegeten en vroeg naar bed.
10 Januari 2007 - 17:16
Petra:
Hoi! ik heb net alle stukjes gelezen, omdat ik eerder niet de goede site had... wat onwijs leuk om dat allemaal te lezen, lijkt me super om dat allemaal te zien en mee te maken. ik begin echt reiskriebels te krijgen! en wat een onwijs mooie foto's! ben erg benieuwd naar de volgende entry en foto's! xx petra -
10 Januari 2007 - 18:01
Sophie P:
Hoi,
wow dat gaat hartstikke goed allemaal zo te horen! wat een gave foto's zeg! heel veel plezier nog, ik hou jullie in de gaten!
liefs Soof -
10 Januari 2007 - 18:20
Peter Galesloot:
Wat een prachtige foto's. Veel gevoel voor detail en het geeft een mooie indruk van jullie prachtige reis. Nog heel veel reisplezier -
11 Januari 2007 - 12:59
Anke:
Wat een prachtige foto's!! ik heb de, in een kring lopende,klappende,dansende vrouwen op mijn bureaublad gezet,als ondergrond.Heel vrolijk.Veel liefs, A. -
11 Januari 2007 - 13:53
Riet.boshuizen:
Lieve door en jesse, wat geweldig dat jullie het zo naar je zin hebben en van die zeer bijzondere dingen meemaken zoals zwemmen bij een waterval en zo dicht bij de plaatselijke bevolking leven. Het is een feest elke keer weer jullie verhalen te lezen en de foto's te zien. Het waait hier erg hard, windkr. 9 en het regent veel, dus geniet maar volop van die heerrlijke aangename zomerzon waar wij zo erg naar snakken.Liefs van ons,groeten Riet. -
12 Januari 2007 - 10:12
Christine:
Mooie foto's hoor! Echt prachtig!Zo te zien/horen hebben jullie het wel naar je zin. Hier alles o.k. Ben weer een beetje gewend aan nieuwe samenstelling van het huis.De buren zijn gelukkig opgehouden met verbouwen.Helaas gaan ze van het voorjaar nog dingen verbouwen, beetje jammer!
groetjes Christine -
12 Januari 2007 - 20:39
Yolbert:
Wat een stoere ontdekkingsreizen! Volgens ons zullen jullie nog onbekende stammen en streken ontdekken.
De foto van Jesse als een Livingstone van nu staat daar borg voor, denken wij.
Jullie verhalen zullen eenmaal gebundeld met foto's en wat gedichten (van Bert natuurlijk)een ware bestseller worden.
Liefs. -
13 Januari 2007 - 09:02
Riet Boshuizen:
Lieve door en jesse. Hier het adres van Annemarie in Suriname.Gerardusstraat 9, Resort Rainville, Parimaribo, Suriname. Haar telefoonnummer is 005978926936. het tijdsverschil is 5 uur later nederlandse tijd. Ik hoop dat je genoeg gegevens hebt, groetjes mama. -
15 Januari 2007 - 13:39
Brenda:
Hoi Door en Jesse. Leuk om weer eens de site bij te lezen. Vooral de fotos zijn echt super, (alsof 1 van jullie een professionele fotograaf is!). Geniet ervan en laat snel weer wat horen! Liefs Brenda -
16 Januari 2007 - 15:14
Emmy:
Hallo!!!
Ik krijg geen mailtjes meer van nieuwe berichtjes dus ben jullie al tijdje uit het oog verloren. Maar goed, ik ben weer bij! Super allemaal, leuk ook dat jullie naar Nong Khiaw zijn geweest, daar gaan niet zo veel toeristen heen! Overweeg ook eens naar Don Det te gaan, eilandje in de Mekong (in het zuiden van Laos)waar geen electriciteit is en dat soort dingen. Erg mooi en rustgevend!
Groetjes Emmy
PS: over een maand zit ik zonder baan, en een aantal mensen met mij... -
16 Januari 2007 - 15:25
Christiaan:
Hoi,
Heerlijk om te lezen hoe jullie genieten van de kleine dingen die jullie tegenkomen. Erg herkenbaar! Ik zou de stap gewoon weer.......... ;-) Nog veel plezier! -
17 Januari 2007 - 18:10
Channah:
Ha Jes en Door,
Wauw, wat een gafe verhalen en foto's! En erg leuk om jullie zo te kunnen volgen. Wel moeilijk voor te stellen dat jullie in zo'n andere wereld leven. En wat voor wereld, erg mooi, zou er bijna jaloers van worden....Geniet ervan! Liefs, Channah