Big brother is watching you!
Door: Jesse en Doortje
17 Februari 2007 | Myanmar, Rangoon
Om vijf uur 's nachts werden we door een taxichauffeur opgehaald van ons hostel in Bangkok. Hij bracht ons naar het vliegveld. Na een uur vliegen landden we in Yangon: de hoofdstad van Myanmar. Daar werden we door het personeel van een hostel opgewacht en met een taxi ernaar toe gereden. Erg makkelijk allemaal. Wat meteen al heel erg opviel en nogal maf overkwam is dat alle auto's het stuur aan de rechterkant hebben zitten, maar dat er rechts gereden wordt. Vroeger was dit een engelse kolonie en werd er links gereden, maar het militaire regime (dat nu heerst) wilde hier afscheid van nemen en daarom rijdt iedereen rechts. Maar omdat alle auto's hier minstens 20 jaar oud zijn zitten de sturen allemaal nog aan de rechterkant. Heel handig! Verder was het ook wel grappig dat we de taxi deelden met een twee Nederlanders die toevallig ook uit Utrecht komen en dat zij een jongen kennen (Geert van Woerden) die wij ook weer kennen. De wereld is erg klein. Die dag een beetje door de stad geslenterd, door de Indiase en Chinese buurt. Ook de Sule Paya bezocht, dat is ook een soort standbeeld/gebouw dat goudkleurig en heilig is voor buddhisten. Een man kwam op ons af lopen omdat hij zijn engels wilde verbeteren. Hij liet ons zijn engelse boek zien waaruit hij leerde (dat stamde uit 1930!).
Je ziet hier mensen met verschillende religies. De meesten zijn boedhistisch, maar je hebt hier ook indiase moslims en Christenen. (Bijna) Alle mannen dragen rokken (een soort van sarongs) en de vrouwen dragen die ook. Bovendien heeft de helft van de vrouwen en kinderen (en sommige mannen) een wittig smeerseltje op het gezicht gesmeerd dat de wangen en het voorhoofd bedekt. Sommige vrouwen en kinderen hebben hun hele lijf er mee ingesmeerd. Het lijkt op schmink, maar het is iets cultureels en het diende er oorsponkelijk geloof ik toe om het gezicht tegen de zon te beschermen. Ik denk dat het ook wel werkt want oude vrouwen hier hebben een hele gave huid (waarschijnlijk daardoor). Voor een foto hiervan zie de vrouw die bananen verkoopt in deze map:
Verder zie je echt dat het een arm land is. De stoep is overal stuk, dus vooral 's avonds moet je heel erg uitkijken waar je loopt (vaak geen straatverlichting) en dat je niet in een put valt (zaklamp mee). Onder het trottoir loopt namelijk het riool, maar vaak zijn die deksels stuk of ze zijn er helemaal niet.
Die avond met de Nederlanders van de taxi (Wodjek en Ineke) naar een Indier gegaan om wat te eten (niet te vreten en niet te vergelijken met het heerlijke indiase eten dat we regelmatig in Laos aten).
16 feb.
Wederom een wandeling gemaakt door het centrum. Je raakt hier niet uitgekeken! Hele mooie (maar vervallen) koloniale gebouwen. Daarnaast is de stad superlevendig. Overal beweging. Je kijkt je ogen uit. Bijvoorbeeld een man die minstens vijftig levende kippen per fiets vervoert. die worden gewoon aan het stuur en het achterrek vastgebonden. En de kippen geven geen kik, behalve als de man over een hobbel heen fietst. De mensen zijn hier trouwens echt SUPER aardig. Heel behulpzaam, iedereen lacht! En veel mensen kijken ons na als we langslopen. Rond het middaguur een bazaar bezocht. Echt een groot verschil met bazaars in bijvoorbeeld Phnom Penh (cambodja). Ook daar is het best authentiek, maar daar het assortiment veel meer op toeristen ingesteld (backpacks, souvenirs, leuke sjaaltjes, nep-merk ondergoed en t-shirts). Hier heb je alleen edelstenen die toeristen kunnen kopen en de rest van de spullen zijn typische dingen voor de burmesen. Op een gegeven moment wilden we wat sinaasappelsap gaan drinken bij een straatstalletje in de bazaar. het was een klein tafeltje met twee krukjes ervoor, waar wij plaats namen. Op een gegeven moment zagen we de verkoopsters een beetje in de stress raken en zeiden ze dat wij moesten blijven zitten. Het tafelblad werd op een tulband van de verkoopster gehezen en een ander persoon nam het onderstel mee en weg waren ze. Dus daar zaten wij dan op twee krukjes met een glas sinaasappelsap in ons hand. Toen begrepen we wat er aan de hand was...er kwamen twee agenten aangelopen en blijkbaar hadden ze geen vergunning. Drie minuten nadat de agenten weg waren kwam de vrouw (naar ons lachend) met het tafelblad op haar hoofd weer tevoorschijn en alles ging door alsof er nooit wat was gebeurt. Maar het rare is, geen van de eetstalletjes heeft een vergunning en heel veel gebeurt stieken. Later zag ik een jongen heel stiekem wat rijstewafels verkopen aan het oude vrouwtje dat naast ons zat.
Vervolgens pakten we een taxi naar de Swedagon Pagoda. Dat is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en een zeer heilige plek voor Burmese buddhisten. Het is een bouwwerk dat helemaal verguld is, en elk jaar opnieuw verguld wordt (het bovenste deel van de stupa, "toren"). We hebben daar in totaal wel drie uur rondgebracht omdat we met leerling-monniken aan de praat raakten. Ze wilden heel graag hun engels verbeteren dus ze kwamen naar ons toe en begonnen een gesprek. We hebben echt heel leuk met ze zitten kletsen. Bijvoorbeeld over onze huidskleur. Ze vinden blank heel mooi. Toen wij uitlegden dat de meeste mensen in Nederland het mooi vinden als ze een beetje een kleurtje op hun huid hebben (dus een beetje bruin zijn) barsten ze in een schaterlach uit. Daar begrepen ze helemaal niets van. Daarnaast hebben we hen wat Westerse gebaren geleerd zoals 'goed' (duim omhoog), 'slecht' (duim omlaag), slim, dom etc. Dat vonden ze echt supergaaf... Daarna hebben we met z'n allen wat rondgelopen over de heilige plek en gaven ze wat uitleg over bepaalde buddhistische dingen. Het was alleen wel jammer dat ons samenzijn heel abrupt werd beeindigd. Er kwamen op een gegeven moment twee mensen in uniform naar ons toe die wat tegen de monniken zeiden. Opeens zeiden de monniken dat ze weg moesten gaan omdat ze niet zo lang met buitenlanders mochten praten van de mannen. Heel apart. Je wordt dus gewoon in de gaten gehouden! Wij hebben helemaal niet over politiek-gevoelige onderwerpen gesproken (dat moet je hier sowieso NOOIT in het openbaar doen omdat je de mensen hier dan echt in gevaar kan brengen), maar wellicht was het feit dat wij een lonely planet gids bij ons hadden al te gevaarlijk in de ogen van de mannen in uniform. Want daar staat natuurlijk ook wel info in over de nadelen van het heersende regime. Zeer aparte situatie.
's Avonds burmees gegeten. We konden het niet echt waarderen. Het is heel vet en het smaakt gewoon niet. We missen de thaise curries behoorlijk! Na het eten hebben we ons door een taxi terug laten rijden naar het hostel. De taxichauffeur was een superaardige man die heel vaak moest lachen. Hij begon uit zichzelf te vertellen dat het regime hier echt slecht is en dat er heel veel problemen zijn. Zo moet hij bijvoorbeeld altijd smeergeld betalen aan bepaalde functionarissen om zijn werk uit te kunnen oefenen. Verder zei hij dat 90% van de bevolking het niet eens is met het heersende regime. We konden vrijuit praten omdat we in de taxi zaten en niemand ons kon horen. Als we bij een stoplicht stilstonden merkte je wel meteen dat hij veel zachter ging praten (want de raampjes stonden open). Hij zei dat zijn taxi een van de weinige plekken was waar hij vrijuit kon praten. Echt verschikkelijk als je zo moet leven, dachten wij...
17 febr.
Lekker niets gedaan. Beetje geinternet. En dat nam heel veel tijd in beslag omdat de internetverbinding heeel erg traag is.
18 febr.
Om twaalf uur vertrokken we met de bus uit Yangon. De bus zou airco moeten hebben, maar daar was niet zo veel van te merken. Het werd een 15 uur durende rit naar Kalaw, waar we dus om 3 uur ‘s nachts warden afgezet. Lekker handig! In het holst van de nacht samen met een Engelse jongen en een Zwitsers meisje naar een hostel gezocht en tot laat in de morgen geslapen.
17 Februari 2007 - 15:20
Willem:
jammer dat we jullie niet meer per telefoon kunnen spreken , bedankt voor de heerlijke taart , wat een leuk idee.Veel groeten uit Weesp. -
18 Februari 2007 - 12:46
Frans &Liesbeth:
Dag Door en Jesse,
Heb eindelijk door hoe ik op jullie site moest komen ("via ervaring met link Annemarie")
Heb inmiddels veel van jullie reisverslagen gelezen. Dat is wel heel cool en heftig hoor! Zal een trouwe lezer worden, want ik heb me inmiddels via e-mail op jullie link laten zetten.
Tot schrijfs! -
18 Februari 2007 - 13:40
Charlotte :
Hee Jesse en Doortje!
Dat klinkt allemaal superleuk en spannend! De foto's zien er ook weer prachtig uit... Ook leuk dat jullie met de lokale bevolking in contact zijn gekomen. Het klinkt als een heel authentiek land!
Heel veel plezier nog en ik kijk al uit naar jullie volgende verhaal!
Liefs en MOED,
Charlotte -
18 Februari 2007 - 20:13
Emmy:
Hallo! Ben ik weer! :-)
Ik heb inderdaad vaker verhalen gehoord over het regime in Birma en dat alles gecheckt wordt, zelfs mail die je verstuurd geloof ik! Is best creepy maar helaas de dagelijkse werkelijkheid voor de mensen daar...
Toch bijzonder dat ze nog kunnen lachen.
Wederom erg mooie fotos; vooral die van Doortje met de monnikken, het plezier straalt er gewoon vanaf, heerlijk!
Groetjes Emmy
PS: in Laos gebruiken vrouwen ook wit spul op hun gezicht en ik weet niet beter dat het de opperhuid "losweekt" zodat ze er blanker uit gaan zien... Daarom dragen vrouwen ook vaak van die lange handschoenen, dat voorkomt dat hun armen bruin worden, wat armoede symboliseert (de westerse wereld wordt vaak, onterecht, aanbeden...)
19 Februari 2007 - 13:08
Yolbert:
Zoals altijd spannend en boeiend om te lezen wat jullie meemaken.
Groeten. -
22 Februari 2007 - 13:59
Johanna:
Lijkt me wel spannend om in een land met zo'n streng regime te zijn! Mooie foto's, had je een klein onderonsje met die monniken? ;) -
26 Februari 2007 - 08:17
Doortje :
Reactie op bovenstaand bericht van Judith Verkuil.
Judith Verkuil schrijft in haar stukje dat wij ons moeten realiseren dat we ons in een land begeven met een militair regime. Dat realiseren wij ons terdege en daar waren we op voorbereid. We hebben enige weken getwijfeld of we wel of niet naar Birma zouden gaan (vanwege dit regime), maar na het lezen van verschillende informatiebronnen op internet en het raadplegen van een reisgids besloten we om te gaan. Het is in mijn ogen heel belangrijk op WELKE MANIER je door het land reist. Als je voornamelijk in de duurdere hotels overnacht die in het bezit zijn van de overheid, je in overheidsrestaurants eet, je met Myanma airways vliegt, je je tickets voor de boot of bus koopt via het MTT (tourisme) bureau (van de overheid), alle 'toerischtische' attracties met entreegeld bezoekt etc etc, dan kom je wellicht wel uit op de 80% overheidssteun die Judith Verkuil noemt. Maar er zijn ook andere en veel leukere manieren om te reizen waarbij de overheidssteun tot een minimum wordt beperkt. Wij overnachten alleen in guesthouses (vaak gerund door een familie) die niet van de overheid zijn, hetzelfde geldt voor eten (lokale restaurantjes) , reizen (met trisha driver, taxi of met private bus bedrijven). Bovendien bezoeken we sommige touristische atracties niet vanwege de enteeprijs (die grotendeels naar de overheid gaat). In onze gids staat een overzicht met alle door de overheid gerunde bedrijven en entreegelden die naar de overheid gaan, zodat je de overheidssteun kunt beperken.
Redenen om NIET naar het land te gaan zijn:
-Aung San Suu Kyi, een belangrijk tegenstandster van het regime heeft in 1995 gevraagd aan touristen om (nog) niet te komen.
-De overheid gebruikt gedwongen arbeid om bepaalde touristische plekken te onderhouden of aan te leggen.
-Een bezoek aan het land, kan gezien worden als een goedkeuring van het regime.
-Hoe oplettend je ook bent, er gaat altijd wel wat geld naar het regime: 20 dollar voor een visum, 10 dollar vertrekbelasting, en 7 tot 10 % belasting op producten en diensten.
(bron: o.a. Lonely Planet guidebook)
Redenen om WEL naar het land te gaan zijn:
-Het overgrote deel van de lokale bevolking wil dat je komt.
-Tourisme is een van de weinige industrieen die toegankelijk is voor de lokale bevolking (waarmee ze geld kunnen verdienen) en het zorgt ervoor dat de lokale bevolking kan communiceren met de buitenwereld.
-Schendingen van de mensenrechten komen over het algemeen minder voor in gebieden waar internationale bezoekers (toeristen) aanwezig zijn.
-Het overgrote deel van het budget van een rugzaktoerist gaat naar de private sector (waarschijnlijk meer dan 80%).
(bron: o.a. Lonely Planet guidebook).
Na het afwegen van de voors en tegens besloten wij uiteindelijk om WEL te gaan en de overheidssteun zo veel mogelijk te beperken. Ik kan me voorstellen dat andere mensen een andere afweging maken en besluiten om NIET te gaan, zoals Judith Verkuil. Ik denk dat het goed is dat zij mensen wil aansporen om na te denken over hun bezoek aan Birma. Ik denk alleen wel dat ze haar visie moet nuanceren, want zoals ik hiervoor al duidelijk heb gemaakt is het niet juist te denken dat 80% van onze uitgaven hier direct doorstroomt naar het regime.
Groeten van Doortje
03 Maart 2007 - 16:45
Johan:
Hallo,
Ik heb er ook aan gedacht om naar Birma te gaan en ging kijken op de waarbenjij.nu websites. Ik reageer hierop, omdat ik zag dat er een soort discussie was op je gastenlijst. Ik wil graag jouw antwoord op dat van Judith nuanceren. Natuurlijk komt je geld rechtstreeks bij de mensen terecht, maar de duurzaamheid van deze hulp is maar minimaal. Het militaire regime wil graag meer toeristische bezoekers, en wanneer je er heen gaat, legitimeer je dit regime. Birma telt het grootste aantal kindsoldaten ter wereld. (Meer dan het hele Afrikaanse continent) Daarbij wil de overheid, als er meer toeristen komen, de accommodatie en toeristische trekpleisters verbeteren. Dit gebeurt vooral door dwangarbeid. Ook al komt er 80% van jullie geld bij de bevolking, dit zijn kleine lichtpuntjes, waar zwaardere represailles tegenover staan. En de rest van het geld dat bij het regime terecht komt, wordt voor zeker 50% gebruikt voor het militaire apparaat. Slechts 0,5 procent van het BNP gaat naar zorg en onderwijs. In November is het Rode Kruis het land uitgezet, en de situatie in Birma is voor de burgers zeer slecht. Wanneer Noord-Korea een gebied zou openstellen voor toeristen zouden er ook geen mensen heen gaan. Omdat men weet wat voor regime er zit.
Dit Birmese regime dat in 1988 op vreedzame demonstraties is gaan schieten.(Doden en gewonden zijn samen begraven of verbrand). Mensen worden zonder reden in de gevangenis gegooid, dus mensen die met jullie praten kunnen om die reden in de gevangenis belanden. Ik vind het erg goed dat jullie een goede overweging hebben gemaakt om wel te gaan, maar hoop dat mensen realiseren, dat dit juist ook het regime die er nu heerst hun macht mee geeft en legitimeert! De oppositieleidster Suu Kuy is daarbij niet zomaar een tegenstander, ze heeft democratische verkiezingen in 1992 met 82% gewonnen! Sinsdien zit ze onder huisarrest, en heeft ze haar stervende man in Engeland niet meer kunnen zien. En natuurlijk is ze Nobelprijs winnares voor de vrede. Een belangrijke stem om naar te luisteren dus.
Ik val jullie zeker niet aan op jullie reis, maar hoop ook zeker dat het niet mensen zal stimuleren om naar dit ontzettend mooie land, maar met een militaire macht dat na Noord-Korea als de ergste ter wereld wordt beschouwd, te gaan.
Tot die tijd, dat het regime verander, geniet ik mee met jullie verhalen en foto's. Goede reis.